Oud Limmen

Oorlogsmonument in Limmen

2020 Is het jaar waar in het gehele land aandacht wordt gevraagd voor de oorlogsperiode 1940-1945 en de daarop volgende bevrijding.

In Limmen is op 8 september 1944 in een weiland tegenover Oud Limmen een 2 motorige bommenwerper/ jachtvliegtuig, een De Haviland Mosquito van het 418 th Squadron van de Royal Canadian Air Force, neergestort.

De piloot, de Canadees Warren Robert Zeller, oud 25 jaar gehuwd en de navigator de Engelsman Herbert Reginald Tribbeck, oud 28 jaar gehuwd, zijn daarbij om het leven gekomen. Beide vliegeniers liggen begraven op de begraafplaats van de Protestante Kerk aan de Zuidkerkenlaan.

  
Warren Robert Zeller                  Herbert Reginald Tribbeck
Tot medio 2019 was niet bekend wat precies de oorzaak was van de crash, men dacht aan slechte weersomstandigheden, totdat wij de beschikking kregen over informatie uit Canada en uit Duitse archieven waaruit bleek dat het vliegtuig was beschoten door Duitse “Vorpostboten”, zwaar bewapende volgboten bij een konvooi. Het vliegtuig werd geraakt en vloog in brand en crashte vervolgens in Limmen.

Het bestuur van de Stichting Oud Limmen heeft daarop voorgesteld en besloten om een monument op te richten ter nagedachtenis aan beide vliegeniers. Het monument wordt opgericht aan de Schoolweg tegenover Oud Limmen.

De onthulling van het oorlogsmonument vindt plaats op dinsdag 8 september 2020 om 14.00 uur met of zonder publiek, afhankelijk van de Corona regels op dat moment

Vanaf de plek van het te plaatsen monument wordt de crash-plek zichtbaar gemaakt door het tijdelijk plaatsen van een vlaggenmast. Ook bij het monument worden tijdelijk vlaggenmasten geplaatst met een Canadese en Britse vlag. De last post zal ter horen worden gebracht en ter afsluiting volgt een samenzijn van de genodigden in de Oude School.

Het monument zal worden geplaatst bij de rode circel op onderstaande foto.